7 σημάδια στα νύχια που μαρτυρούν ασθένειες



Τα νύχια είναι από τα βασικότερα σημεία σε μια γυναίκα, με τα οποία μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα και γι' αυτό μας αρέσει τόσο πολύ να τα περιποιούμαστε. Το μανικιούρ όμως δεν αφορά μόνο την εμφάνιση, αλλά αποκαλύπτει πράγματα και για την υγεία μας.



Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία σας


 

Άσπρα νύχια



Το να έχουν άσπρο χρώμα μπορεί να είναι και κληρονομικό, αν όμως δείτε ότι δεν ήταν έτσι και απλά άλλαξαν στην πορεία, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι για αρκετές ασθένειες. Μερικές από αυτές είναι η ηπατική κίρρωση, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο διαβήτης, αλλά και η χρόνια υπολευκωματιναιμία.

 


Κίτρινα νύχια



Η πιο συνήθης αιτία για το κίτρινο χρώμα είναι κάποια μυκητιασική μόλυνση. Όσο η λοίμωξη επιδεινώνεται και εξαπλώνεται, η κοίτη του νυχιού μπορεί να υποχωρεί και να γίνονται πιο σκληρά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το κίτρινο χρώμα μπορεί να δείξει ότι υπάρχει μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως για παράδειγμα κάποια διαταραχή που έχει σχέση με τους θυρεοειδούς αδένες, πνευμονοπάθεια, διαβήτη ή ακόμη και ψωρίαση.

 


Κυματιστά



Κατά το συγκεκριμένο σύμπτωμα, εμφανίζονται μικροσκοπικές τρύπες στην επιφάνεια των νυχιών, με αποτέλεσμα όταν τα ακουμπάτε να μην είναι λεία όπως θα έπρεπε. Και αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι ψωρίασης.


Εύθραυστα με ρωγμές



Αν λοιπόν είναι ξηρά και εύθραυστα, αλλά πολύ συχνά βλέπετε και ρωγμές κάπου στο ενδιάμεσο, τότε μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σας. Αν τώρα όλα αυτά συνδυάζονται και με την κιτρινωπή απόχρωση, είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε κάποια προσβολή από μύκητες.

 


Σκούρες γραμμές στο κάτω μέρος



Αν δείτε ότι υπάρχουν σκούρες γραμμές στο κάτω μέρος την επιφάνειας, θα πρέπει να πάτε σε ένα δερματολόγο το συντομότερο δυνατό. Μερικές φορές προκαλείται από μελάνωμα, το οποίο είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

 


Καμπυλωτά στην άκρη



Εδώ, όπως βλέπουμε και στην εικόνα, υπάρχει μια κλίση προς τα κάτω, η οποία συναντάται συνήθως όταν η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλή. Επίσης, είναι ένα σημάδι πνευμονικής νόσου, φλεγμονώδης νόσου του εντέρου, καρδιαγγειακής νόσου, ηπατικής νόσου και σαν πιο ακραία ασθένεια είναι το AIDS.

 


Μορφή «κουτάλι»



Τέλος, εδώ το σχήμα τους θυμίζει ένα κουτάλι. Είναι πολύ μαλακά και σηκώνεται όλη η επιφάνεια από τα πλαϊνά προς τα επάνω. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα σιδηροπενικής αναιμίας ή μιας ηπατικής πάθησης, γνωστή και ως αιμοχρωμάτωση. Επίσης, αυτό το σημάδι μπορεί αν συνδέεται με κάποια καρδιακή νόσο και υποθυρεοειδισμό.


Πηγή: www.ediva.gr